Nicky, Thuishemodialyse

Nicky

Nicky kreeg de diagnose van nierinsufficiëntie toen hij 2 jaar oud was. Als nierpatiënt veranderde zijn leven ook op school.

“Gymnastieklessen kon ik niet meer volgen. Licht sporten mocht nog, maar hevige inspanningen moest ik vermijden.”

Nicky wou absoluut thuis zijn dialyse uitvoeren omdat hij zou controle behoudt over zijn eigen tijd. Vandaar zijn keuze voor thuishemodialyse.

“Voor mij blijft thuishemodialyse de beste oplossing. Door je dialyse thuis uit te voeren, beheer je je eigen tijd en ben je van niemand afhankelijk, niet van een ziekenhuis, niet van een dialysecentrum.”

Thuishemodialyse vereist natuurlijk wat ruimte thuis om het dialysemateriaal en het dialysetoestel kwijt te kunnen. Voor het toestel heb je extra leidingen voor water en elektriciteit nodig, die door technici worden aangelegd.

Ook de vader van Nicky is nauw betrokken bij de thuishemodialyse. Hij blijft thuis tijdens de dialyse in geval er een probleem zou zijn, zoals de elekticiteit uitvalt bijvoorbeeld.

Ook de voeding die Nicky opneemt is belangrijk: “Wat betreft de voeding wordt er enorm opgelet. Vooral de hoeveelheid zout in voeding. Het zijn allemaal kleine beperkingen, die deel uitmaken van het leven. Na een bepaalde periode geraak je eraan gewend.”

En wat met vakanties? Verre reizen maken blijft mogelijk, alleen heeft Nicky geen zin om zijn beurt te missen voor een transplantie als hij in het buitenland zit. Vandaar dat hij beslist heeft om tijdelijk niet op vakantie te gaan naar buitenland.

Play video 1