Emerence, Hemodialyse High Care

Marie

Emerence uit de regio Namen koos voor High Care Hemodialyse. Ze maakt van de momenten in het dialysecentrum een sociale aangelegenheid. Hoewel de verandering een grote schok was, heeft ze haar dialysebehandeling een plaats gegeven in haar leven.

Reislust

Emerence heeft haar ziekte aanvaard en haar leven aangepast aan de dialyse. Ondanks ze drie keer per week naar het dialysecentrum moet, gaat ze geen enkele uitdaging, zoals reizen, uit de weg.

“Ik heb een dochter in Libanon die ik vroeger voor een lange periode, zoals een jaar, bezocht. Nu dat mijn nieren niet meer volledig hun werk doen en ik afhankelijk ben van dialyse, hou ik mijn verblijf wat korter.”

Gezien Emerence’s goede gezondheidstoestand, liet haar nefroloog het reizen toe. Volgens haar is reizen met hemodialyse een kwestie van organisatie. Het is belangrijk voor je vertrek jouw dialysedagen vast te leggen in het dichtsbijzijnde ziekenhuis van je verblijfplaats. Eens dit gebeurt, kan je met een gerust hart vertrekken.

Sociaal aspect

Emerence vindt het belangrijk om met haar vrienden en kennissen over haar dialyse te kunnen praten. Ze legt hun uit waarom ze 3 keer per week naar het ziekenhuis moet gaan.

“Als ik met mijn buurvrouw over mijn dialysebehandeling praat, vergelijk ik mijn dialysedagen als een uitstap naar mijn vriendenclubje en dan lachen we daar ontzettend om. De hemodialyse neemt toch een flink deel van mijn dag in beslag. Ik kom om 1 uur ’s middags aan in het dialysecentrum en blijf, zoals in een soort van vriendenclubje, daar voor de rest van de namiddag, tot 6 uur. Dat is lang en soms redelijk uitputtend, maar het is voor de goeie zaak.”

De dagen zonder dialyse

Emerence is niet verlegen om een grapje. De dagen dat ze niet aan de dialyse moet, noemt ze haar verlofdagen.

“De dagen zonder dialyse voel ik me zo vrij als een vogel. Er gelden dan geen verplichtingen die dagen en ik kan gaan en staan waar ik wil. Als het weer een beetje meezit ga ik wandelen of bezoek ik mijn zussen.”

Mijn goeie raad.

“Ik kan wel wat raad geven aan mensen die ook met een nierfalen geconfronteerd worden. De boodschap is eigenlijk heel eenvoudig. Blijf niet bij de pakken zitten en ga ervoor! Maak een keuze van dialysebehandeling die goed aanvoelt en die past bij jouw levenswijze.”

Play video 1