Liliane, 63 jaar, APD

Lililiane

Liliane uit de regio Namen leeft op hoop. Ze staat namelijk op een transplantatiewachtlijst. Ze koos voor Automatische Peritoneale Dialyse (APD) in afwachting van een nieuwe nier.

“Persoonlijk kies ik voor peritoneale dialyse (PD). Je sluit je aan voor het slapengaan en wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, heb je nog een ganse dag die je zelf kan invullen”

APD

De weg die Liliane af te leggen had bij haar ziekenhuisopname startte op de hemodialyse afdeling. Hemodialyse was op dat moment een opgelegde keuze. Inmiddels is ze overgeschakeld op een andere therapie, automatische peritoneale dialyse (APD).

“‘s Avonds sluit ik me aan het dialyse apparaat aan en terwijl ik slaap, wordt de dialyse uitgevoerd. De cyclus duurt 8 uur.”

Een jaar geleden schakelde Liliane over op peritoneale dialyse.

“Nu heb ik een normaler leven. Toen ik nog op hemodialyse stond, moest ik een streng dieet volgen. Geen zout en rode vruchten. Ook geen bananen en chocolade! Door de overschakeling naar PD kan ik me wat meer veroorloven omdat ik elke dag een spoeling doe.”

Liliane ziet ook nog andere voordelen die gekoppeld zijn aan haar keuze. Gezien ze ’s nachts en thuis dialyseert, heeft ze de tijd om overdag te poetsen en te strijken of om zelf te koken. Wanneer ze nog op hemodialyse stond, deed haar echtgenoot alles. “Hij was dit helemaal niet gewoon” verteld Liliane al lachend want ze is gelukkig dat ze zelf deze taken terug voor haar rekening kan nemen.

De toekomst

Liliane staat op een transplantatiewachtlijst. Ze heeft vernomen dat dit 2 tot 3 jaar kan duren en wacht geduldig af. Het is voor haar nu wachten op een “tweelingsziel”, zo ziet ze het, iemand die bereid is haar een geschikte nier te schenken. Liliane verliest de moed niet. Zolang de therapie goed werkt is ze een tevreden persoon.

Begeleiding maakt het verschil

Liliane kan niet anders dan lovend praten over de verpleegkundigen die haar begeleiden en steunen.

“Ik heb een heel goed contact met hen. Wanneer ik me ergens zorgen over maak kan ik hierover openlijk praten. Ze hebben me al vanaf het begin goed geholpen toen ik de gepaste therapie moest kiezen. Het is eigenlijk een beslissing die je samen neemt. Naar mijn mening zou ik aan iedereen die aan nierinsufficiëntie lijdt het volgende aanraden: Wanneer je het fysiek aankan en over genoeg stockeerruimte beschikt voor je dialysemateriaal, waarom dan niet kiezen voor peritoneale dialyse.”

Play video 1