Jozef, 79 jaar, APD

Jozef

Jozef afkomstig uit de regio Antwerpen opteerde voor Automatische Peritoneale Dialyse (APD). Een behandeling waarbij een dialysetoestel ‘s nachts zijn werk doet, terwijl hij slaapt. Hij stond erop dat hij zijn dagen kon doorbrengen zoals de tijd voor zijn dialyse.

APD

Toen Jozef te horen kreeg dat hij aan nierinsufficiëntie leed, kreeg hij van het medische team de nodige ondersteuning. Verpleegkundigen namen de tijd om Jozef over de verschillende therapie opties in te lichten.

“Ik moest kiezen tussen een behandeling in het ziekenhuis, 3 keer per week, of een dagelijkse behandeling thuis. Drie keer per week naar het ziekenhuis gaan vond ik nogal belastend, vandaar dat mijn keuze viel op thuisdialyse aan de hand van een PD apparaat. Ik vernam dan ook dat de dialyse ’s nachts, gedurende de slaap verliep, hetgeen me prima leek. In overleg met de verpleger, dokter en mijn vrouw heb ik dan een beslissing genomen.”

Vrijheid

Nu Jozef aan dialyse doet, geniet hij meer dan ooit van zijn vrijheid gedurende de dag. ‘s Avonds koppelt hij zich aan en tijdens zijn slaap gebeurt de dialyse.

“Ik kan gaan en staan waar ik wil. Het is geen enkel probleem om mezelf voor het slapen gaan aan te sluiten aan het dialysetoestel. Ik ben van nature een goeie slaper en val zelfs van het zachte gezoem van het toestel in slaap. Ik ben vooral dankbaar en blij dat ik door peritoneale dialyse mijn dagen vrij heb. Ook voor mensen die voltijds werken denk ik dat APD een ideale oplossing zou kunnen zijn.”

Het feit dat Jozef zijn behandeling kan combineren met een actieve levensstijl maakt hem gelukkig.

“Ik en mijn vrouw fietsen veel, en we gaan ook veel wandelen. Ik kan ook blijven fotograferen en op vakantie gaan. Eigenlijk doe ik alles nog zoals vroeger.”

Opleiding

Vooraleer Jozef thuis met de dialyse begon, kreeg hij in het ziekenhuis een intensieve training, waarbij hij stapgewijs al de handelingen leerde.

“Ik kreeg bovendien een folder met de gedetailleerde uitleg over de procedure mee naar huis. Alle stappen die ik moest uitvoeren om de nachtdialyse op te starten stonden neergeschreven, hetgeen ik zeer handig vond... zeker in het begin als je nog wat moet wennen aan het toestel.”

Een dag met PD

Ieder avond verloopt bij Jozef volgens een vast patroon. Na het avondjournaal zet hij alles klaar voor de dialyse. Hij hangt de dialysevloeistoffen aan het rek, hij sluit de zak aan op het apparaat en warmt de vloeistof op met behulp van het PD toestel. Daarna wacht hij nog een tweetal uur voor het slapen gaan.

“Eens de vermoeidheid de kop opsteekt, sluit ik me aan het dialysetoestel aan, kijk ik of alles in orde is, lees ik nog een beetje en val wat later in slaap. Als ik de volgende ochtend wakker word, koppel ik mezelf van het dialysetoestel af en ben ik goed voor de rest van de dag.”

Naast zijn vast avondritueel, is de tweede verandering in Jozefs leven zijn voedingsbeperkingen. Jozef volgt nauwgelet zijn dieet op die hij van de nefroloog heeft meegekregen.

“Ik vermijd zout en ook mosselen kan ik beter laten volgens mijn dieet. Gelukkig krijg je veel informatie over wat je al dan niet mag eten. Het blijft natuurlijk wennen.”

Tweede leven

Jozef beseft nu meer dan ooit dat het leven vergankelijk is. Door zijn nieraandoening staat hij vaker stil bij het leven.

“Als je dit meemaakt zie je het als een nieuwe kans, je tweede leven.”

Play video 1