Helena, High care Hemodialyse

Helena

Helena gaat 3 keer per week naar het ziekenhuis voor de hemodialyse. Persoonlijk vindt ze dat de dialysedagen in het ziekenhuis haar andere weekdagen meer waarde geven, aangezien ze op die dagen vrij is van haar dialysebehandeling.

De start van hemodialyse

Helena had veel last van vermoeidheid dat steeds erger werd. Dit was voor haar genoeg om maar eens bij de dokter langs te gaan. Een bloedonderzoek leverde haar een verrassende uitkomst op. Ze had namelijk een zwaar verslechterde nierfunctie waarvan de restfunctie nog maar 9% bedroeg, hetgeen enorm weinig is. Gezien de dringendheid van een nierfunctievervangende behandeling, kreeg Helena meteen een fistel in de arm geplaatst en begon ze een paar weken later met hemodialyse.

“Ik heb bij alles steeds een goeie uitleg gekregen van het verplegend personeel. Ze stonden ook steeds open voor de talrijke vragen die ik op hun afvuurde te beantwoorden. Ondertussen heb ik ook meer info verkregen over thuisdialyse, maar zelf twijfel ik nog om de stap naar een nieuwe soort van behandeling te wagen.”

De week

Helena gaat drie namiddagen per week naar het ziekenhuis: op dinsdag, donderdag en zaterdag.

“De andere dagen van de week leidt ik een gewoon leven. Ik doe mijn huishouden en de boodschappen. Ik ga ook vaak wandelen met de hond of ik doe klusjes waarvoor ik vroeger, toen ik mijn voltijdse baan nog had, geen tijd voor had. De drie halve dagen dat ik aan dialyse doe, lijken misschien voor velen tijd die je verliest... maar deze dagen geven me een soort van meerwaarde. Ik moet me namelijk op de andere dagen van de week niet meer met mijn dialysebehandeling bezighouden.”

Optimist

Ondanks Helena geen job heeft, kan ze haar dagen zelf goed invullen en bekijkt ze het positief.

“Het is niet altijd evident een job te vinden waar je maar 3 dagen per week kan komen werken. Ik probeer het althans positief te bekijken. Ik doe nu andere nuttige dingen en maak meer tijd voor mijn familie en hond. Vroeger had ik bijvoorbeeld geen tijd om te lezen, nu wel. Zo heeft dialyse toch ook zo zijn voordelen!”

Play video 1