Ghislain 90 jaar, CAPD

Ghislain

Ghislain, woonachtig in Waals-Brabant koos voor Continue Ambulante Peritoneale Dialyse (CAPD). Hemodialyse was voor Ghislain geen optie. Vooral de verplaatsingen van zijn woonplaats naar het ziekenhuis drie keer per week zag hij niet zitten. De manuele aanpak thuis vond hij voor zichzelf daarom de beste keuze.

CAPD

Gezien de leeftijd en de afstand van zijn woonplaats naar het ziekenhuis was de keuze van Ghislain snel gemaakt.

“De enige techniek die mij interesseert is de manuele, de CAPD techniek, thuis. Kwestie van niet 3 keer per week van Autre-Eglise naar het ziekenhuis in Namen te moeten rijden.”

Automatische peritoneale dialyse was voor Ghislain ook geen optie.

”Ik ben nerveus van aard en slaap ook onrustig, daarom heb ik besloten om de dialyse manueel overdag te doen. Ik doe 4 keer per dag een dialysewisseling van telkens ongeveer een half uur.Terwijl de gebruikte vloeistof uit de buikholte loopt en de nieuwe vloeistof inloopt, lees ik de krant of een boek.”

Een doorsnee dag

Ghislain heeft zijn dagen goed gepland.

“Ik doe mijn eerste spoeling om 8 uur ‘s morgens. De tweede doe ik rond 2 u ‘s middags, de derde rond 17 u en de laatste van de dag om halfnegen ‘s avonds.”

De leveringen van het dialysemateriaal verlopen vlot. Elke maand wordt Ghislain gebeld door Baxter. Hij vertelt Baxter wat hij nodig heeft en een week later komt de levering thuis bij hem aan.

Kortom

Ghislain is van nature een plantrekker en iemand die al veel watertjes heeft doorzwommen. Aan zelfstandigheid en discipline heeft hij dus geen tekort om zijn dialysebehandeling dagelijks tot een goed einde te brengen.

“In mijn soldatentijd, toen ik op oefening moest of tijdens de oorlog, kon ik me aardig uit de slag trekken. Het gebeurt vaak dat ik terugdenk aan wat ik in mijn leven allemaal heb meegemaakt. Hierdoor weet ik dat ik dit ook wel doorkom, met de juiste dosis moed en de goeie moraal. Het is eigenlijk simpel: je moet alles stap voor stap aanpakken en dan kom je er wel.”

Play video 1