Frans, Thuishemodialyse

Frans

Van hemodialyse in het ziekenhuis naar thuishemodialyse

Na 7 jaar hemodialyse in het ziekenhuis, koos Frans voor thuishemodialyse.

Om zelf de hemodialyse thuis te kunnen uitvoeren, kreeg Frans 5 weken opleiding in het ziekenhuis.

“ Je krijgt een eigen dialysemachine in het ziekenhuis dat je later mee naar huis mag nemen. Alles wordt eerst voor je voorgedaan en dan moet je stap voor stap de dialyse zelf beginnen uitvoeren.”

De ideale oplossing

Voor Frans is thuishemodialyse een ideale oplossing voor tal van redenen.

Eerst en vooral omdat Frans zelfstandige is en zijn bedrijf van thuis uit kan leiden.

“ De controle hebben over het bedrijf is heel belangrijk. Als men thuis dialyseert , heeft men bijvoorbeeld steeds de kans om de telefoon op te nemen.”

Daarnaast heeft Frans ervoor gekozen om de twee dagen te dialyseren,ook in het weekend, hetgeen hij in het ziekenhuis niet kan doen.

“Normaal kan men in het ziekenhuis tijdens het weekend niet dialyseren. Drie dagen zonder dialyse is te lang voor mij. Om de 2 dagen dialyseren, is de ideale oplossing voor mezelf. Ik voel me net zoals vroeger.”

Hoewel Frans vrouw ook een opleiding heeft gevolgd en steeds aanwezig is in geval Frans hulp zou nodig hebben, vind hij het belangrijk om zijn onafhankelijkheid te behouden.

“Regelmatig zeg ik tegen mijn vrouw dat ze zich geen zorgen moet maken, en dat ze tijdens mijn dialyse gerust kan gaan winkelen... Sommige mensen houden ervan geholpen te worden, ik niet ... ik doe graag alles zelf.”

Kortom...

Frans doet al 3 jaar aan thuishemodialyse en is nog steeds tevreden over zijn keuze.

“Mijn ervaring is dat thuishemodialyse niet moeilijk is, en dat het na verloop van tijd een routine wordt. Vooral de vrijheid die ik heb met thuishemodialyse is belangrijk voor mij.“

Play video 1