Didier, Leuven, autodialyse

Didier

Didier uit Leuven kreeg nierproblemen toen hij 15 was. Samen met zijn ouders en de artsen koos hij voor autodialyse gezien hij een actieve rol in zijn behandeling wou spelen. Drie keer per week naar het ziekenhuis gaan en volgens een vast opgelegd schema dialyseren, was voor hem geen enkel probleem. Didier woont namelijk vlakbij het ziekenhuis en een vaste regelmaat in zijn dialysebehandeling past het best in zijn levensstijl.

Dialyse en werk

Didier is autoverkoper en garagist. Hij vindt het belangrijk dat hij zijn job kan combineren met zijn therapie. De dagen dat hij niet naar de dialyse moet, werkt hij voltijds, de andere dagen, halftijds.

“Op mijn dialysedagen ben ik al in het ziekenhuis om 10 over 6 ‘s morgens, om zelf het hemodialyseapparaat op te bouwen. Rond 7 u ben ik aangesloten aan het apparaat en kan de hemodialyse starten. Tegen 11 u is de dialyse gedaan, waardoor ik mijn hele namiddag vrij heb om te gaan werken.”

Didier geeft toe dat de combinatie van zijn dialysebehandeling met bijna voltijds werk doorzettingsvermogen vergt.

“Het is soms wel wat doorbijten,maar het lukt! Mijn job voltijds kunnen uitvoeren, geeft me kracht. Ik zou me er niet goed bij voelen moest ik naast mijn dialyse niks om handen hebben.”

Optimist

“Het is gewoon goed om optimistisch te blijven. De technieken zijn goed, de zorg is goed, er is misschien hoop op een transplantatie en dan heb je weer een ander leven.”

Toen hij op zijn 15 nierpatiënt werd, was dat een behoorlijke klap. Met de nodige positieve kijk op het leven, heeft hij zijn dialysebehandeling een plaats kunnen geven in zijn leven.

“Vooral het litteken van de fistel was iets om te verwerken. Maar als je hierdoor een min of meer normaal leven kan leiden, wen je daaraan. Twintig jaar geleden, toen ik mijn vrouw aan zee leerde kennen, was dat helemaal geen obstakel. Nu nog niet.”

Didier heeft een zoon van 7 en een dochtertje van 2. Hij heeft hen uitgelegd dat papa naar de dialyse moet. Zijn gezin heeft net zoals Didier leren leven met de therapie.

Vakantie

Op vakantie gaan naar Italië, zijn geliefkoosd land, geeft Didier levenslust. Het ziekenhuis hier in België regelt dan een ziekenhuis in Italië waar hij 3 maal in de week zijn dialyse kan uitvoeren.

“Ik zou andere nierpatiënten echt aanraden om op vakantie te gaan naar het buitenland en gebruik te maken van alle regelingen die hier rond bestaan.

Play video 1