Bruno, autodialyse

Bruno

Bruno uit de regio Namen koos voor autodialyse. Dat betekent dat na een periode van training Bruno zijn hemodialyse zelf uitvoert in het ziekenhuis. Actief meewerken aan zijn dialyse is voor hem een manier om de therapie beter te begrijpen.

Autodialyse

Bruno is tevreden over de keuze van zijn therapie. Hij vindt het fantastisch om actief mee te helpen en het dialysetoestel zelf te bedienen.

“Ik ben nog jong in vergelijking met vele andere patiënten. Misschien is het ook daarom dat de artsen mij autodialyse voorgesteld hebben. Op deze manier kan ik me op een vrij zelfstandige manier dialyseren. Ik voel me meer betrokken bij mijn dialysebehandeling, hetgeen me een goed gevoel geeft.”

Opleiding

In enkele weken had Bruno de therapie onder de knie. De eerste 3 keren werd hij begeleid door de verpleegkundigen.

“Je leert het geleidelijk aan. Aan de hand van een infoblad legt de verpleegster alle instructies uit die nodig zijn om de dialyse tot een goed einde te brengen. Na iedere dialysebehandeling had ik steeds iets extra bijgeleerd. Vandaag weet ik mijn dialysebehandeling perfect zelf uit te voeren. Natuurlijk zijn er wel eens momenten dat ik met een vraag zit, maar dan zijn er de verpleegsters in de buurt die me even bijsturen.”

Vast schema

Bruno heeft een vaste weekindeling. Als hij rond de middag in het ziekenhuis aankomt, zet hij eerst het materiaal en het dialyseapparaat klaar. Daarna sluit hij zich aan en begint de dialysesessie van ongeveer 4 uur. Ook het eindigen van de dialyse verloopt volgens een vast procedure. Rond iets voor 5 uur in de namiddag loopt hij het ziekenhuis gezond en wel terug buiten.

Bruno houdt van de verantwoordelijkheid die hij krijgt bij zijn dialyse. Verder vindt hij het een vrij sociale aangelegenheid.

”Ik wordt omringd door een zeer aangename groep. Het kan toeval zijn maar iedereen die op dezelfde dag dialyseert, houdt van voetbal. Je hebt er bij die supporteren voor Anderlecht en je hebt er die zijn voor Standard. We weten dus altijd wel over wat te praten.”

Leven en werk

Bruno had een vrij zware fysieke job voor hij aan de dialyse moest. Hij was verantwoordelijke bij de kajak-afvaarten op de Lesse. Veel technisch werk, kajaks laden en lossen... Nu hij aan dialyse doet, gaat dit niet meer. Hoewel hij de job mist, probeert Bruno nu andere activiteiten te plannen om actief te blijven.

Familie en vrienden

Ook de naaste familie en vrienden van Bruno zijn op de hoogte van Bruno’s nieraandoening en dragen op hun manier een steentje bij.

“Mijn zoon woont nog bij me in en volgt mijn dieet zeer nauwkeurig op. Als hij de boodschappen doet, weet hij bijvoorbeeld perfect welke vruchten hij best vermijdt. Daarnaast doet hij zijn best om zich aan te passen aan mijn dieet. Hij eet ongeveer hetzelfde als mij, alleen in iets grotere hoeveelheden. Dat lukt hem aardig.”

Gewoon verder leven

Bruno staat erop dat hij een normaal leven kan leiden. Hij fietst veel, regelt alle administratieve taken, doet regelmatig boodschappen en als het weer het toelaat, doet hij uitstapjes of maakt hij een wandeling.

”Ik weet altijd wel wat gedaan. Ik blijf zeker niet stilzitten!”

Play video 1